Välkommen till Knud Ankers konstvärld

Stig in i Knud Ankers galleri, där varje verk berättar sin egen historia genom färg och form. Från de dramatiska havsmotiven till de detaljrika stillebenen, utforskade Anker skönhetens och komplexitetens gränser under sin livstid. Denna sida är din portal till Knuds kreativa universum. Utforska konstverken, lär känna konstnären bakom verken, och kanske upptäck ett konstverk som talar just till dig. Låt dig inspireras av Ankers passion för innovation och hans skicklighet i att förmedla det omätbara genom sin konst. Välkommen att utforska, upptäcka och inspireras av ett tidlöst arv.

 

Stilleben i vardagen

Dessa tre stilleben-tavlor fångar vardagliga ögonblick av stillhet och skönhet. Målningarna visar bord rikt dekorerat med alldagliga föremål: en kanna, frukt, bröd och vin.

1
2
3

Vackra landskap och natur

Denna samling av naturtavlor fångar tre olika stämningsfulla ögonblick i naturens cykel, varje tavla med sin egen distinkta skönhet och atmosfär.

4

Denna tavla fångar en vårdag i en ljus björkskog, där de unga, spira gröna löven på björkarna skimrar i vårsolen. En liten damm reflekterar det klara ljuset och trädens skira grenverk, medan en rustik järsgård i bakgrunden bidrar till den landsbygdens charm.

5

Ett vinterklätt landskap där en liten by klädd i snö erbjuder en stillsam vinteridyll.

6

Denna målning avbildar ett landskap genom vilket en lugn flod strömmar, kantad av grönska och kopplad av en gammal stenbro.

Naturens dramatik: Nattens nattäcke, Stormvågor & Kvällshamn

Dessa verk utforskar den storslagna och ibland oförutsägbara naturen som omger oss. Varje tavla ger en unik inblick i naturens många ansikten. Tillsammans bildar dessa verk en levande berättelse om naturens eviga skiftningar och dess obestridliga inflytande över vår värld.

7

”Nattens nattäcke” sveper in världen i ett mörkt och mystiskt lugn, där stjärnornas skimmer bryter mot midnattshimlens sammetsmatta.

8

I ”Stormvågor” kastas havets kraftfulla vrede mot kusten i en visuell symfoni av skum och spray, en påminnelse om havets oförsonliga kraft.

9

”Kvällshamn” fångar en stillsammare scen där skymningens lugna färger smälter samman med mjuka vattenytor, och skepp som vaggar försiktigt i hamnens skyddande famn.

Havet i dess renaste former

Dessa tre tavlor fångar havets förtrollande skönhet genom olika linsar. Tillsammans, inbjuder dessa verk oss att fördjupa oss i havets olika stämningar.

10

En havsvik en ljus sommardag, där vattnets spegelblanka yta och den klara himlen samverkar för att skapa en perfekt oas av lugn.

11

Här får vi uppleva västkustens skärgård, där en roddbåt har funnit sin fristad bland robusta klippor och vindpinade stränder.

12

En klippa vid havet, där vågornas kraftfulla möte med klippan och det öppna havets vidsträckthet förmedlar en känsla av både storslagenhet och evighet. 

Skeppsbrutna

Dessa tre pampiga tavlor skildrar olika aspekter av livet vid havet, där varje verk ger en unik insikt i marin miljö och mänsklig interaktion. Sammantaget erbjuder dessa verk en bred palett av scenerier och känslor, från storslagen dynamik till stillsam eftertanke.

13

Tavlan framställer en dramatisk hamnscen med stora segelskepp, fylld av aktivitet och liv. 

14

Målningen erbjuder en stillsam vy med en ensam eka som vilar upp och ner mot ett träd på en havsstrand, vilket förmedlar en känsla av lugn och harmoni.

15

Konstverket fångar en intim stund där fyra äldre män sitter på klippor vid solnedgången och samtalar om livet. 

Naturens speglingar i pastell

16

En stilla kväll vid vattnet, där pastellfärgade änder speglar sig i den lugna ytan. Detta konstverk fångar naturens tysta skönhet och inbjuder betraktaren att finna ro i de små detaljerna.

17

I målningen syns ett skepp vid en flodmynning, redo att utforska det okända. Verket symboliserar äventyrslust och människans strävan att alltid röra sig framåt.

18

En kvinna vandrar genom byn med en get vid sin sida, illustrerande den osannolika men starka vänskapen mellan människa och djur. Tavlan hyllar livets enkla glädjeämnen och våra relationer.

Av andra konstnärer

Denna unika samling av tavlor innehåller två verk som, även om de inte är skapade av Knud, har blivit en del av konstsamlingen och bär på ett betydande värde. Dessa konstverk berikar samlingen med sin historiska och estetiska charm, vilket visar på den mångsidighet och bredd som konsten kan erbjuda. Varje tavla är en portal till en annan tid och plats, och tillsammans bidrar de till en djupare förståelse och uppskattning av konsthistoriens skiftande landskap.

19

Soldattorp på 1700-talet – Orginalteckning G. Antonzon från Sjuhäradsbygden

20

Denna vävda tavla skildrar två unga flickor från den högre samhällsklassen, elegant klädda i detaljrika klänningar med fina broderier och hattar prydda med fjädrar och band. Bakgrunden av en välskött trädgård förstärker intrycket av en idyllisk och skyddad uppväxt.

Uppdelning

Utdelningsförslag

Syfte: Varje spelare ska rangordna tavlorna för att maximera chansen att få sina mest önskade tavlor. I rundor delar vi sedan ut tavlorna där man utgår från sin prioritering, och det lottas om flera har valt samma. I varje runda kommer varje person att få med sig en tavla.

Antal personer: 4

Förberedelser:

 1. Titta på de 20 tavlor som finns med i auktionen.
 2. Varje spelare får ett formulär för att rangordna tavlorna från 1 till 20, där 1 är den mest önskade tavlan och 20 den minst önskade.
  Formulär: https://forms.gle/JpAg7TequhyvvfYdA

Spelregler:

 1. Rangordning: Varje spelare rangordnar tavlorna från 1 till 20 utan att visa sina val för de andra spelarna.
  Man måste inte ranka alla tavlorna, men ju mer du rankar desto högre chans att få med dig de tavlor du önskar.

 2. Första rundan – tilldelning av första tavlan:

  • Om endast en spelare har rangordnat en tavla som nummer 1, tilldelas den tavlan direkt till den spelaren.
  • Om flera spelare har valt samma tavla som deras nummer 1, genomförs en lottning bland dessa spelare för att avgöra vem som får tavlan.
  • Spelare som inte vann lottningen om sin första tavla går vidare till sitt nästa val, om det finns tillgängligt tilldelas det. Om flera personer förlorade lottningen, och de har valt samma tavla på andra nivån, genomförs en ny lottning osv. tills det att alla har fått en tavla med så hög prioritet som möjligt.
 3. Fortsatt tilldelning:

  • Processen upprepas där varje spelares nästa val granskas.
   Om tavlan är ledig, tilldelas den till spelaren.
   Om flera spelare har valt samma tavla på denna nivå, genomförs en ny lottning.
  • Detta fortsätter tills alla tavlor är tilldelade.
 4. Lottning:

  • Lottning sker genom slumpmässigt val. Det kan utföras med hjälp av en tärning, numrerade lappar, eller en digital slumpgenerator.